Welnu realiseert all-electric woningen binnen EPC-norm

De woningen zijn in meerdere opzichten uniek. Ze vallen binnen de wettelijke norm voor duurzame bouw (EPC-norm), terwijl ze niet, zoals gebruikelijk door een warmtepomp, maar door infraroodpanelen worden verwarmd. ‘We hebben aangetoond dat met de panelen binnen de norm blijven’, zegt Cor van Dijke van Haase Bouw. ‘Infrarood verwarming heeft het imago dat het veel stroom verbruikt, maar deze nieuwe generatie panelen verbruikt juist heel weinig elektriciteit.’

Glad afgewerkte plafonds

Normaal gesproken worden infraroodpanelen onder het plafond gemonteerd. Bij deze woningen wordt een nieuwe techniek toegepast. De panelen zijn namelijk geïntegreerd in de kanaalplaten. Dat betekent dat de plafonds met daarin de infraroodpanelen strak afgewerkt zijn.

Ook past Haase bouw een nieuwe techniek van bouwen toe. Het merendeel van de woningen, wanden met isolatie en steenstrips, komt kant en klaar uit de fabriek. Dat scheelt bouwtijd, vrachtwagenbewegingen en verlaagt dus de stikstofuitstoot. De milieuwinst begint dus bij de bouw.

Het  warme tapwater wordt geleverd door een warmtepompboiler. De boiler en panelen nemen weinig ruimte in beslag. Daardoor is de technische ruimte veel kleiner dan bij gebruik van een warmtepomp. Er komt meer ruimte beschikbaar voor wonen. Ook is infrarood verwarming geruisloos. Infrarood is in aanschaf goedkoper dan een warmtepomp.

Meer elektriciteit opgewekt dan gebruikt


Op het dak liggen 13 zonnecollectoren die zorgen voor de opwekking van elektriciteit. De stroomproductie zal zo groot zijn dat de woning naar verwachting meer opwekt dan verbruikt.

 

 

< nieuwsoverzicht

 

Ben Menting