Vincent Barink en Esther Poelen: ‘Warmtepanelen zijn een mooie oplossing voor onze schoenenwinkel’

‘Per september 2019 verwarmen wij de winkel in Arnhem met infrarood verwarming van Welnu’, zegt Vincent Barink huurder van het winkelpand en eigenaar van Barefoot & More. ‘Belangrijkste redenen voor aankoop van infrarood verwarming zijn de duurzaamheid, het esthetische effect en de vrije wanden. Radiatoren zijn lelijk. De warmtepanelen aan kettingen ogen heel anders, het heeft een leuk optisch effect. ’De panelen bevallen goed. Het is een prettige warmte,’ aldus Barink.

Ook de retail van het gas af
Nederland moet van het gas af, ook de retail. Vaak is de vervanging van de cv-ketel aanleiding om na te denken over duurzaamheid. Bij Barefoot & More ging het anders.

De winkel startte in 2017 in de Weverstraat in Arnhem. Al snel groeide Barefoot & More uit zijn jasje. Begin 2019 zagen Esther en Vincent dat klanten de deur voorbij liepen omdat het te druk was. Daarom was het tijd voor iets anders. Vlakbij stond een groot pand leeg met verlaagd plafond, verroeste radiatoren en een betonnen vloer. Ester Poelen is creatief en maakte een nieuw ontwerp voor de winkel.

Maar hoe krijg je de winkel warm? Nieuwe radiatoren plaatsen was geen optie omdat de wanden vrij moesten blijven voor de schoenen. Vloerverwarming was geen goede keuze omdat het beton opgebroken zou moeten worden en dat zou veel te duur worden. Blowers zijn totaal niet duurzaam en kwamen dus ook niet in aanmerking.

Via via kwamen Esther en Vincent in contact met Welnu. De warmtepanelen bleken duurder dan nieuwe radiatoren, maar ze boden zoveel voordelen dat ze zijn aangeschaft voor de winkel. In het magazijn konden de radiatoren blijven zitten. De eigenaar-verhuurder betaalde het bedrag, dat nieuwe radiatoren zouden hebben gekost. Esther en Vincent betaalden het verschil. Bij opzegging van de huur neemt de eigenaar de warmtepanelen over tegen de boekwaarde. Geen probleem, de eigenaar vindt de warmtepanelen erg mooi.

Wat vindt Barefoot & More van de eigenschappen van Welnu?
Comfortabel: Zeker, het is prettige warmte. De panelen aan het plafond bieden veel mogelijkheden voor het inrichten van de winkel.
Gemakkelijk: De bevestiging was gemakkelijk. De panelen hangen aan kettinkjes aan haken in het plafond. De vijf panelen konden worden aangesloten in de bestaande elektriciteitsvoorziening. De warmtepanelen in de winkel werken afzonderlijk van de verwarming met radiotoren in het magazijn. Vincent bedient de app op zijn mobiele telefoon. Hij zoekt nog naar een handige manier waarop de medewerkers de verwarming kunnen bedienen.
Betaalbaar: Vincent vond de panelen best prijzig, maar zeker betaalbaar voor wat het oplevert.

Over Barefoot & More
Barefoot & More verkoopt minimalistische barefoot schoenen; alsof je op blote voeten loopt. De schoenen maken de voeten sterk en gezond. Ze lopen lekker en ze geven een vrijer gevoel. De schoenen hebben een functie in het verhelpen van blessures aan de knie, de enkel, de rug, de doorgezakte voet en de voet met een scheefstaande teen. De niche van dit type schoenen groeit. Nederland heeft drie gespecialiseerde winkels. Klanten komen uit het hele land en zelfs uit België om de schoenen uitgebreid te passen en om zich te laten informeren over verschillende opties. De schoenen worden gebruikt voor beroepen waarin meters worden gemaakt, voor bergwandelingen, hardlopen, de Nijmeegse vierdaagse, vrije tijd en voor ‘more’.

AANjaagfonds gemeente Arnhem
Het AANjaagfonds van de gemeente Arnhem besteedt aandacht aan het initiatief van Barefoot & More. Dit fonds subsidieert duurzame projecten van buurten. Over Barefoot staat een artikel op de website van het AANjaagfonds.

< nieuwsoverzicht
Schoenenwinkel Barefoot & More
Ben Menting