Urgenda-organisatie Thuisbaas positief over infrarood verwarming

Het energieverbruik van woningen met infraroodpanelen is half zo groot als van woningen die met aardgas worden verwarmd. Dit is de conclusie van Thuisbaas, een organisatie van stichting Urgenda, die het energieneutraal maken van woningen stimuleert.

Thuisbaas volgde 14 woningen, appartementen en een woonboot die waren voorzien van traditionele infrarood panelen. Het energieverbruik van infrarood panelen werd vergeleken met het eneergieverbruik door verwarming met radioatoren, rekening houdend met de buitentemperatuur, warmwaterverbruik en het gasverbruik voor het koken.

Het gemiddelde energieverbruik was bij 11 van de 14 woningen lager: de uitschieters naar boven niet meegerekend, zelfs 50% lager. De energiekosten waren eveneens lager. Gemiddeld betaalden de bewoners €300 per jaar minder aan verwarming. Bewoners die hoger uitkwamen, gingen overigens niet erg bewust om met het energieverbruik.

Een belangrijk voordeel van infrarood is dat het eenvoudig is om ruimten alleen te verwarmen als het nodig is, aldus het rapport.  Een aantal bewoners ging dan ook bewuster verwarmen.

U kunt het volledige rapport hier downloaden.

Comments
Share
Ben Menting