Een jaar Welnu bij Snijcon: beter comfort en lagere kosten

Warmtepanelen bij Snijcon

Sinds maart 2019 beschikt het metaalbedrijf Snijcon over Welnu verwarming. De conclusie: beter comfort en lagere kosten.

Snijcon heeft een kantoor van 180 vierkante meter met zes ruimtes: 3 kantoren, een kantine, gang, en washok. Het kantoor is slecht geïsoleerd en beschikt over een systeemplafond. Bij de installatie van het Welnu systeem zijn 11 stopcontacten aangelegd met vier groepen van 16 ampère. In totaal zijn eer 11 warmtepanelen van 120 x 60 cm in het plafond gemonteerd.

De medewerkers van het bedrijf besturen de panelen met behulp van een een app op de smartphone en een thermostaat in elke ruimte. Zij kunnen in elk vertrek de temperatuur onafhankelijk van elkaar regelen. Het is opvallend hoe groot het verschil is in de gewenste temperatuur. De laagste temperatuur is 19 graden in de kantine en een van de medewerkers stelt prijs op een hoge temperatuur en kiest voor 22 graden. Dit is ook een van de voordelen van Welnu: de temperatuur per ruimte regelen naar behoefte.

Snijcon benut niet de mogelijkheden om de verwarming ’s nachts en in de weekenden laag te zetten. Hiervoor zijn twee redenen:

1) Er zijn medewerkers die onregelmatig werken, ook in het weekend of ’s avonds.

2) Omdat de machines in de productiehal veel elektriciteit gebruiken betaalt Snijcon een laag tarief van circa 5 cent per KwH is laag. Zuinig stoken levert hierdoor weinig op.

 

Comfort

De medewerkers van Snijcon waren aanvankelijk kritisch en sommigen zelfs negatief over het nieuwe systeem. Gaandeweg veranderde dit in een positieve houding. In het verleden, toen de cv nog als verwarming werd gebruikt, was de warmteverdeling niet goed omdat er vaak spullen voor de radiatoren stonden. Nu verdelen de panelen in het plafond de warmte wel goed. Ook vinden de medewerkers het prettig om een eigen temperatuur te kiezen.

Gemak
De bediening van de app is eenvoudig. Iedereen kan dit snel leren. Het is fijn dat elke ruimte een eigen thermostaat heeft. Hierdoor houdt de verwarming automatisch rekening met bijvoorbeeld de instraling van de zon. Ook zorgt het programma van de app ervoor dat de panelen niet aangaan als de airco aanstaat.

Betaalbaar
In het slecht geïsoleerde pand zitten triplex panelen in het onderste deel van de wanden. Het dubbel glas is dun en slecht in de kozijnen gemonteerd. Verder kiert het her en der en staan de deuren vaak open. Tot slot bestaat de plafondisolatie uitsluitend uit de panelen van steenwol.

Het doel was van het gas af gaan en gebruik te maken van het lage stroomtarief voor verwarming. De investering in het nieuwe systeem mocht niet hoger zijn dan €100 per m2. Daarnaast vond de ondernemer dat de verbruikskosten niet hoger mochten zijn dan bij gas.

Voor de 11 warmtepanelen betaalde Snijcon €11.000 excl. btw. Dit bedrag is inclusief de app-besturing, programmering van het systeem en montage. Inbegrepen is ook een servicebezoek om nog eens naar de programmering te kijken. De werkelijke investering was dus €61 per m2.

De elektriciteitskosten bedroegen ruim €700 op jaarbasis. Omgerekend met graaddagen zou verwarming met gas €1.200 hebben gekost. Er is dus een besparing op de energiekosten van €500, of 42%

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in