Slide Over Welnu

Mijn werk draaide om geld. Ik was manager bij een bank. Daarna leerde ik in de metaalsector het ondernemen. Vervolgens ontdekte ik de infrarood verwarming en dat zette mijn wereld op de kop. Lees het verhaal van Welnu door de ogen van oprichter Paul van Uum.

In 2010 kwam infrarood verwarming op mijn pad. Het was een onbekende manier van verwarmen. Toen ik er nader kennis mee maakte, groeide mijn interesse snel. Deze onbekende techniek bleek namelijk belangrijke voordelen te hebben. Ze werden echter teniet gedaan door de vaak povere kwaliteit van de panelen. De panelen bleken niet in staat te doen wat ik wilde, namelijk een complete woning, kantoor of winkel verwarmen.

Ik ging daarom aan de slag met een wetenschappelijk bureau in Engeland. Ons doel: het verbeteren van het rendement; meer warmte uit een kWh. Er zat veel rek in. Stapje voor stapje gingen we in de goede richting.

We bereikten de doorbraak toen we in 2012 een paneel ontwikkelden met een hoog rendement. Op dat moment had ik ook een beeld van de toekomst voor ogen: deze techniek maakt het mogelijk om in Nederland massaal over te schakelen op duurzame elektrische verwarming. Ik startte een productiebedrijf voor deze hoogwaardige infrarood panelen.

Uitproberen in de veehouderij
De door ons ontwikkelde techniek was klaar om getoetst te worden in de praktijk. Dit deden wij in de veehouderij.  Niet om de woningen van veehouders te verwarmen maar hun stallen met kalveren, kuikens en geiten. De boeren wilden deze nieuwe techniek wel proberen onder de voorwaarde dat wij de apparatuur terug zouden nemen als ze niet werkte. Zo verkochten we onze eerste systemen.

In plaats van gasinstallaties, pasten deze innovatieve boeren dus onze infrarood panelen toe. En wat bleek? Ze waren tevreden. Het was een eenvoudig, veilig systeem en bovendien goed voor de portemonnee. Daarmee bewezen we dat we een effectief systeem hadden ontwikkeld, waarmee zelfs de als kritisch bekend staande boeren, in hun nopjes zijn. Binnen de agrarische sector zijn we marktleider op het gebied van infraroodverwarming. Ons verkoopkanaal is stalverwarming.nl.

Concentreren op infrarood vanaf 2015
Na het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 begon de belangstelling voor ons systeem echt op gang te komen. Ik verkocht mijn aandelen in het metaalbedrijf om mij volledig op de infrarood verwarmingssystemen te concentreren. Mijn taak was tevens mijn passie, namelijk pionieren. De grootse opgave waarvoor ik stond was om van een eenvoudig  systeem voor stallen te komen tot een geavanceerde, betrouwbare en gerieflijke verwarming voor keukens, huiskamers, kantoren, winkels, etc. Een nog grotere opgave was om mensen ervan te overtuigen dat onze infrarood verwarming wèl efficiënt functioneert en in staat is om als hoofdverwarming te dienen.

Ik had drie leidende principes:
Gemak. Het systeem moet van alle kanten eenvoudig zijn. En dat is het ook geworden. Installeren is een fluitje van een cent. Bedienen gaat met een app op de smartphone. Iedereen die met een telefoon om kan gaan, stuurt onze verwarming aan.
Comfort. Misschien wel mijn belangrijkste eis. De verwarming moet prettig zijn. En gelukkig is infrarood verwarming dat ook. Ik leg even kort uit waarom. Infraroodverwarming is een paneel dat wij aan een plafond hangen. Deze straalt warmte uit. De warmtestralen verwarmen niet de lucht, maar de oppervlakten waar ze op terecht komen. Dit zijn de vloer, wanden en meubels en ook jouw lijf. Je voelt de stralen als de gloed van een zacht voorjaarszonnetje. Ga maar eens op een koude heldere dag in maart buiten in de zon en uit de wind zitten. Iedereen weet dat dit fijn aanvoelt.
Betaalbaarheid. Het systeem moet relatief goedkoop zijn zodat de prijs geen belemmering is om over stappen op deze duurzame verwarming. Ons infrarood systeem is in twee opzichten betaalbaar. De aanschafkosten zijn aanzienlijk lager dan van bijvoorbeeld warmtepompen met een vergelijkbare capaciteit en nog veel lager dan de hoge investeringen zie zijn gemoeid met warmtenetten. De gebruikskosten vallen ook mee al is het maar omdat wij rechtstreeks verwarmen en geen warmteverlies hebben van de warmtebron naar de te verwarmen ruimte. Ook daarmee steken we gunstig af ten opzichte van warmtepompen. Bovendien zijn er bij onze infrarood panelen geen onderhoudskosten gemoeid.

Oprichting van Welnu in 2020
Begin 2020 waren we gereed om met de infraroodpanelen de markt op te gaan. We hadden al ruim een jaar ervaring opgedaan met het verwarmen van woningen en kantoren. We richtten een nieuw bedrijf op, genaamd Welnu. De oprichting van Welnu was een belangrijk moment, want tegelijkertijd stond Nederland aan de vooravond van de energietransitie.

De term ‘we moeten van het gas af’ deed zijn intrede. Dit betekende nogal wat. Traditioneel verwarmen we met een centrale verwarming. Een aardgasketel produceert warm water dat in leidingen wordt getransporteerd naar de juiste plek. Een thermostaat regelt de temperatuur. We zijn allemaal gewend aan dit systeem en accepteren de lusten en ook de lasten. Het was dan ook een grote schok dat we van het gas af moeten. Om energieneutraal te worden moeten er tot 2050 elk jaar maar liefst 260.000 woningen verduurzaamd worden, daarnaast moeten er 80.000 nieuwe huizen bijgebouwd worden.

Op dit moment verloopt dit proces moeizaam. Ondanks het Klimaatakkoord en flinke subsidies worden er maar mondjesmaat woningen verduurzaamd.

Warmtepomp, het geijkte duurzame alternatief
Het geijkte duurzame alternatief voor de centrale verwarming is een warmtepomp. Daar kleven de nodige bezwaren aan. Het systeem is duur. De warmtepomp zelf en de bijbehorende investering in speciale radiatoren, vloer-, of muurverwarming kosten veel geld. Bovendien warmt de warmtepomp het water slechts tot 40 – 50 graden op en moet de woning of het kantoor daarom erg goed worden geïsoleerd. Ook dat kost geld. Daar komen nog de bekende problemen bij zoals een hinderlijke bromtoon, toenemende onderhoudskosten en een matige regelbaarheid.

Een alternatief is het warmtenet. Als een warmtenet op een redelijk grote schaal wordt toegepast functioneert het goed, maar dan praat je wel over investeringen van miljoenen euro’s. De toepassing is complex omdat je te maken hebt met veel gebruikers en de nodige andere partijen. Om een warmtenet rendabel te maken is het nodig dat zoveel mogelijk, zo niet alle inwoners van een gebied deelnemen. Dit lukt dan onder bijzondere omstandigheden zoals een nieuwbouwwijk of een wijk waar een warmtenet de enige aanbieder is.

Positieve eigenschappen van infrarood
Infrarood heeft een aantal positieve eigenschappen ten opzichte van warmtepompen of -netten, zo blijkt uit ervaringen. Allereerst de flexibiliteit. Het is gemakkelijk toepasbaar, ook in combinatie met andere systemen. Je kunt eenvoudig een of enkele ruimten verwarmen. Een ruimte warmt snel op, de verwarming is nauwkeurig en gemakkelijk te regelen en te programmeren met een app op de smartphone. Er wordt dus energie bespaard door de verwarming af te stemmen op het gebruik. Steeds meer gebruikerservaringen en resultaten van onderzoek wijzen dit uit

Zo bleek uit een onderzoek van de Duitse overheid dat de combinatie van infrarood panelen met zonnepanelen gunstigere resultaten opleverde dan een warmtepomp. Bovendien noemde het rapport de infrarood panelen een low-tech oplossing, dus eenvoudig toepasbaar.

Marktleider met de beste panelen
Welnu zet vol in om een flinke bijdrage te leveren aan de energietransitie. Onze ambitie is de beste infrarood panelen te produceren en te leveren en marktleider te zijn in de sectoren woningen, kantoren en winkels. Dit geldt voor renovatie en nieuwbouw. We zijn op de goede weg. Onze panelen blinken uit in prestaties: een groot bereik, een weldadig comfort, gemakkelijk en betaalbaar. Ze functioneren  prima als hoofdverwarming in woningen, kantoren en winkels. Het is bijvoorbeeld niet altijd nodig om een ruimte supergoed te isoleren. Onze panelen zijn ook in staat om een minder goed geïsoleerde ruimte comfortabel te verwarmen. Isoleren is namelijk soms financieel minder aantrekkelijke of fysiek onmogelijk. Denk bijvoorbeeld aan historische gebouwen.

Belangrijke mijlpalen
We hebben al belangrijke mijlpalen bereikt. De panelen blijken onder diverse omstandigheden, in woningen, winkels en kantoren prettig en effectief te functioneren. We hebben nieuwbouwwoningen gerealiseerd, waarbij we de panelen verzonken zijn in het plafond, met als resultaat een strak, glad plafond. We ontwikkelen ons systeem verder zodat we nieuwe modellen, kleuren en besturingen leveren. We werken samen met partijen op het gebied van binnenklimaat en  warmwatervoorziening om woningen zonder CO2-uitstoot te maken. De grootste stap is samenwerken met woningcorporaties, projectontwikkelaars en bouwers zodat Welnu infrarood systemen volop bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Het beeld dat ik bijna tien jaar geleden voor ogen had, is realiteit. Welnu infrarood is de betaalbare verwarming van de toekomst.

Paul van Uum
Directeur van Welnu

 

 
Gratis en volledig advies
In samenwerking met klimaatadviseurs en installateurs geeft Welnu gratis advies over de mogelijkheden van gasloze elektrische verwarming. Dit doet Welnu op individuele basis. Daarnaast verzorgen we ook (online) presentaties voor groepen particulieren of ondernemers. Heeft u interesse? Laat het ons gerust weten!

 

Made in NL
De panelen worden in Nederland gemaakt waardoor kwaliteit is gegarandeerd en leveringen niet door internationale ontwikkelingen worden vertraagd.

 

Garantie
Wij staan achter onze adviezen en onze producten. Daarom geldt een garantie van 5 jaar voor onze producten en alle voorrij- en reparatiekosten.

 

Team van Welnu
Welnu heeft een betrokken team van specialisten op het gebied van infraroodverwarming.

Paul van Uum
Directeur
E paulvanuum@welnu.org
T 06 137 85 550

Heidi Touw
Marketing Verkoop Adviseur
E heiditouw@welnu.org
T 06 426 89 612

Nick Rietman
Servicemedewerker
E service@welnu.org

John Stokkink
Servicemedewerker
E service@welnu.org