Meer aandacht voor alternatieve duurzame verwarming

In een interview met het tijdschrift Duurzaam Gebouwd vraagt directeur Paul van Uum van Welnu meer aandacht voor alternatieve duurzame verwarming, naast warmtenetten en -pompen. Met name over infrarood ontbreekt de kennis.

Van Uum geeft het interview samen met Henk Oostenbrugge en Henk Holterman van Stichting Innovatie en Duurzaamheid, StiDu055. Zij zien dat de infrarood techniek zich ontwikkeld heeft tot een volwaardig verwarmingssysteem dat dient als hoofdverwarming.’

De stichting reikt gemeenten, particulieren, bedrijven, woningcorporaties en verenigingen van eigenaren informatie aan over het versnellen van de energietransitie. Holterman: ‘De grootste uitdaging is de bestaande bouw. Er moeten meer dan 7 miljoen woningen op een duurzame manier worden verwarmd.

‘Momenteel zijn er diverse routes om van het gas te gaan: groen gas, warmtepompen, waterstof, warmtenetten en combinaties hiervan. Het overkoepelend doel is het verlagen van de CO2-uitstoot en daarmee afscheid te nemen van het aardgas.

‘Voor bestaande woningen moeten we twee vraagstukken invullen’, zegt Oosterbrugge. ‘De bewoners moeten beschikken over verwarming en warm tapwater.’ In combinatie met het isoleren van de woning betekent dit een flinke investering. Daarom lopen woningcorporaties tegen een investeringsmuur op. Er moeten namelijk per jaar 500.000 woningen worden gerenoveerd.

Niet allemaal een warmtepomp


De te renoveren woningen komen niet allemaal in aanmerking voor een warmtepomp of warmtenet. ‘Het aandeel van de infrarood panelen wordt onderschat,’ zegt Van Uum. ‘Dankzij infrarood kunnen woningen relatief eenvoudig van het gas af.’

Veel partijen denken dat infrarood panelen alleen maar kunnen dienen als bijverwarming en veel energie gebruiken. Dit is een misverstand. Moderne panelen gebruiken relatief weinig energie en zijn geschikt als hoofdverwarming. Er is dus echt nog sprake van een kennisachterstand.

Thuisbaas onderzocht de energie-efficiëntie van de moderne infraroodverwarming. Uit het onderzoek bleek dat het energieverbruik dankzij de infrarood panelen afnam met de helft. De bewoners waren op jaarbasis hierdoor ten opzichte van centrale verwarming €300 goedkoper uit.

Isolatie is van belang om de warmtevraag van een woning te beperken. Je kunt minder goed geïsoleerde een woning uit de jaren 30 met infrarood verwarmen als je voldoende vermogen installeert. Echter, het heeft de voorkeur isolatie toe te passen om het rendement te verhogen.

Beter onder de aandacht


Oostenbrugge, Holterman en Van Uum hebben de actuele kennis over de infrarood techniek. Ze vinden het essentieel om de installatiesector erbij te betrekken. ‘Nu zien we dat de installatiesector voornamelijk aan de slag is met centrale verwarming en warmtepompen’, zegt Van Uum. ‘Alleen de voorlopers hebben de kennis over de warme en het comfort dat een infrarood paneel levert.’

‘Doorontwikkeling, monitoring en kennisdeling zijn volgens Oostenbrugge belangrijke factoren om infraood meer in de schijnwerpers te zetten. We zien ook dat mensen die de warmte van infrarood verwarming aan de lijve ondervonden, de panelen niet meer kwijt willen’, zegt Van Uum. ‘Een beter argument dan dit, is er niet,’

 

< nieuwsoverzicht
24032020 Infrarood panelen Welnu Ben Menting.jpg 1
Ben Menting