Installateur Hilco de Weerd: ‘Infrarood is een systeem met veel toekomst’

Lange tijd was Hilco de Weerd terughoudend als het ging om infrarood verwarming. ‘Het was nieuw’, zegt hij ‘dan weet je niet wat je ervan moet verwachten. Veel mensen denken er nog zo over. Dat komt doordat infrarood verwarming, en dan bedoel ik het kwaliteitssysteem van Welnu, nog onbekend is. Ik weet ondertussen dat het een goed systeem is met veel toekomst.’

Zes jaar geleden installeerde De Weerd de eerste infrarood warmtepanelen van het moederbedrijf van Welnu in Welkoopwinkels. ‘De mensen achter de kassa zaten dichtbij de ingang. Het tochtte en ze hadden het ’s winters daardoor erg koud’, vertelt hij. Met Paul van Uum, de leverancier van de panelen, bedacht hij een constructie om de panelen boven de kassa’s te bevestigen. ‘Dat werkte goed’, zegt De Weerd. ‘De kassamedewerkers hebben het sindsdien fijn warm.

Warmtepompen versus warmtepanelen volgens de heer De Weerd
Enkele jaren geleden liet wij een nieuw huis bouwen. Ik koos als verwarmingssysteem een warmtepomp. ‘Die verkopen wij namelijk ook’, zegt De Weerd. ‘Ik schat dat het installeren van Welnu verwarming in de nieuwe woning ongeveer dezelfde kosten met zich meebrengt als een warmtepomp. Het energieverbruik van warmtepompen is volgens mij niet goed te vergelijken met warmtepanelen omdat je met een warmtepomp ook warmwater maakt voor sanitair gebruik.’
De Weerd verwacht dat de Welnu infrarood panelen volgens de technische gegevens minder energie gebruiken. Daar staat tegenover dat je een aparte warmwatervoorziening moet aanleggen voor sanitair gebruik.

Welnu is goed alternatief voor gasloze verwarming
De Weerd hoort wel mensen wel eens klagen over het lawaai dat warmtepompen kunnen produceren. ‘Dat valt bij de nieuwe gelukkig mee’, zegt hij, ‘maar het kan wel een probleem vormen in sommige situaties. Een groot voordeel van warmtepanelen vindt ik daarom dat ze geruisloos zijn Ook zijn ze eenvoudig te installeren en geven een aangename warmte af.
Alles bij elkaar denk ik dat Welnu warmtepanelen een goed alternatief zijn voor gasloze verwarming van woningen voor nu en in de toekomst.

Prettige warmte
Net zoals andere mensen ervaren, weet ook De Weerd dat de infrarood panelen een plezierige warmte geven. Hij heeft op in zijn eigen kantoor wel infrarood verwarming en geniet er daarom elke werkdag van.
‘De belangstelling voor infrarood verwarming neemt toe’, zegt hij. ‘De mensen zoeken naar een duurzame verwarming die zuinig is met energie, probleemloos werkt en een prettige warmte levert. Dan is infrarood een goede keuze. Flexibel, zuinig, en gemakkelijk te regelen. Ik specialiseer mij daarom zeker in deze installaties en hoop nog lang samen te werken met Welnu.’

< nieuwsoverzicht
Installateur Hilco de Weerd ziet toekomst in infrarood
Ben Menting