Infrarood verwarmt nieuwe bedrijfspand van BAR Instruments

“Ik wilde graag een nieuw bedrijfspand met een duurzame verwarming die comfortabel en niet duur in gebruik is.  De verwarmingsinstallatie moet kwalitatief net zo goed zijn als onze eigen producten en dienstverlening,” zegt Richard Barmentloo, directeur van BAR Instruments in Varsseveld. Barmentloo koos voor een gebouw met triple glas, kiep- kantelramen, een brede gang en infraroodverwarming als verwarmingssysteem. Sinds de verhuizing naar het nieuwe pand in oktober 2021 heeft hij nog geen moment spijt van deze keuzes gehad.

BAR Instruments is specialist op het gebied van apparatuur voor het meten van waterstanden, in- en uitgaande waterstromen, waterkwaliteit en het nemen van watermonsters. De apparatuur geeft antwoord op vragen als: moet het riool worden aangepast op zware buien en wat is een goede locatie voor de opvang van het rioolwater?

Duurzaam en stuurbaar

Barmentloo wil ’s zomers en ’s winters een comfortabele temperatuur in het pand met veel frisse lucht. De verwarming moet een lange levensduur hebben, goed regelbaar zijn en storingsarm. Op het dak bevinden zich zonnepanelen en buitenunits van airco’s. Het hemelwater, afkomstig van het dak, wordt geïnfiltreerd in de grond. Volgens de huidige regelgeving hoeft dit niet, maar is wel maatschappelijk gewenst. “Mijn principe is: liever een beetje duurder en duurzamer,” aldus Barmentloo.

Infraroodverwarming

Hoe verwarm je 250 m2 kantooroppervlakte zonder gas? Barmentloo heeft de warmtepomp nooit serieus overwogen. “Ik werd sceptisch toen ik zag hoe groot de installatie is en hoeveel slangen ervoor nodig zijn om de warmte in de ruimtes te brengen. Daarnaast heeft een warmtepomp draaiende onderdelen waardoor de kans op geluidsoverlast en storingen groot is. Ook kun je een warmtepomp maar beperkt sturen,” aldus Barmentloo.

De Varsseveldse ondernemer las voor het eerst over de mogelijkheden van infraroodverwarming in een krantenartikel over Welnu in De Gelderlander. Zodoende zocht hij contact met eigenaar Paul van Uum. “Van Uum had een goed verhaal over warmtebereik, comfort en flexibiliteit. Daardoor kreeg ik een goed beeld van infrarood,” aldus Barmentloo. Echter, een aanbieder van meetapparatuur wil een mooi verhaal natuurlijk ook staven. Zodoende kocht hij één paneel voor in de woonkamer bij hem thuis om te meten of infrarood een serieuze optie is voor zijn kantoor. “Met dat ene paneel heb ik in één jaar 300 m3 gas bespaard”, zegt Barmentloo. “in de woonkamer was het heerlijk warm en de centrale verwarming kon een tandje lager. Aanvankelijk vond mijn vrouw een paneel tegen het plafond lelijk, maar inmiddels wil ook zij meer panelen in huis. Mijn zoon gaat nieuw bouwen en heeft de Welnu warmtepanelen al ingetekend in het ontwerp van zijn nieuwe huis.”

Overschot aan energie

De infraroodpanelen in het bedrijfspand van BAR Instruments zijn bevestigd in de systeemplafonds. Barmentloo: “Ik hang ze precies waar ik wil. Systeemplafondplaat eruit, warmtepaneel erin, aansluiten en klaar.” Naast infraroodverwarming profiteert Barmentloo van de warmte die wordt geproduceerd in de technische ruimte. “Deze warmte wordt naar de gang geleid.” Tenslotte gaat Barmentloo gebruik maken van slimme laadpalen die elektrische auto’s kunnen opladen en ontladen. Dit is een prima optie voor extra elektriciteit in de wintermaanden. In de zomermaanden produceren de zonnepanelen genoeg elektra voor de airco’s in elke ruimte.

“Met de ervaring tot nu toe verwacht ik dat de opbrengst van 30 zonnepanelen voldoende is voor verwarmen en koelen”, zegt Barmentloo. “Op het dak liggen 68 zonnepanelen, dus wij leveren energie terug aan het net. Wellicht kunnen we deze energie in de toekomst opslaan voor gebruik later.”

Nauwkeurige besturing

Een van de voordelen van Welnu is de nauwkeurige besturing, een eigenschap waar instrumentenbouwers enthousiast van worden. De besturing kan per ruimte geregeld worden. Iedereen heeft toegang tot de app waarmee de temperatuur wordt geregeld. “Ik laat het ’s nacht niet kouder worden dan 19°C”, zegt Barmentloo. “Overdag is het 21°C en bij Yogita, de managementassistent, maar liefst 23°C. Ze vindt de stralingswarmte heerlijk. Er hangt een paneel recht boven haar bureau.”

Ben Menting