Duits wetenschappelijk onderzoek krijgt vervolg

Warmtepompen zijn in aanschaf duurder dan infrarood verwarming. Dit bracht Duitse onderzoekers op het idee om het prijsverschil te besteden aan het plaatsen van zonnepanelen voor de stroomvoorziening van de infrarood verwarming. Dit heeft twee voordelen. Er komt direct groene stroom beschikbaar voor de infrarood verwarming en economisch gezien levert dit een behoorlijk kostenvoordeel op voor het infrarood systeem. Het resultaat is dat de kosten van infrarood aanzienlijk lager zijn dan van een warmtepomp.

Tevreden bewoners

Er is onderzoek gedaan onder de bewoners naar de tevredenheid over de infrarood verwarming. Hieruit bleek dat de bewoners tevreden tot zeer tevreden zijn met de behaaglijkheid en bedienbaarheid.

Overblijvende onderzoeksvragen

Het onderzoek werd uitgevoerd in een laboratorium en een appartementengebouw met 16 woningen. Er bleven nog onderzoeksvragen over, namelijk hoe pakt infrarood verwarming uit in andere type woningen en hoe zit het met de verschillen tussen de kwaliteit van de panelen. Deze vragen worden onderzocht in een vervolgonderzoek dat eind vorig jaar is gestart.

U kunt de onderzoeksverslagen downloaden

Het integrale verslag van het onderzoek kunt u hier downloaden en teven ook het samenvattend artikel, dat dit voorjaar is verschenen.

 

< nieuwsoverzicht
 
 
 
Ben Menting